Aktywacja enzymów rozkładających tkankę tłuszczową
Fosfatydylocholina to długa i skomplikowana nazwa, ale tak naprawdę pod nią kryje się znany i ceniony związek, jakim jest lecytyna. Fosfatydylocholina sprzedawana jest najczęściej w ampułkach o pojemności 5ml. Jest to związek organiczny.
Lecytyna jako związek wspomagający odchudzanie
Jego cechą charakterystyczną jest to, że występuje on w błonach komórkowych organizmów żywych – przede wszystkim organizmów wyższych (w tym oczywiście człowieka). Substancja ta powstaje na bazie wyciągu. Wyciąg z kolei otrzymywany jest z fosfolipidów lecytyny sojowej. Te fosfolipidy obecne są właśnie w błonach komórkowych. To one uczestniczą w bardzo ważnym dla człowieka transporcie międzykomórkowym. Fosfatydylocholina ma działanie lipo-troficzne. Oznacza to, że bierze udział w naturalnych procesach metabolicznych związanych z tkanką tłuszczową. Najlepiej kupić ten związek w takiej postaci jak fosfatydylocholina ampułki, ponieważ bardzo łatwo i bezpiecznie się z nich korzysta. Zadaniem fosfatydylocholiny jest zwiększanie działania enzymów. Chodzi tutaj o enzymy, które zajmują się rozkładem lipidów (a więc tłuszczy) w błonie komórkowej. Oprócz tego dochodzi do zwiększenia przepuszczalności w błonach komórek tłuszczowych. Dzięki temu produkty przemiany metabolizmu mogą być uwalniane na zewnątrz. Łatwo się domyślić, że takie działanie fosfatydylocholiny, jest chętnie wykorzystywane w medycynie. Związek ten służy m.in. do wspomagania procesów odchudzania, ponieważ prowadzi do spalania tkanki tłuszczowej.
Dodatkowo fosfatydylocholina zmniejsza lub całkowicie eliminuje skupiska tkanki tłuszczowej znajdujące się w różnych miejscach ciała. Dzięki lecytynie można modelować swoją sylwetkę oraz walczyć z cellulitem. Ampułki wykorzystywane są również do lipolizy – zwłaszcza typu II i innych zabiegów.