Dezynfekowanie warzyw, owoców, pomieszczeń i innych

Dezynfekowanie warzyw, owoców, pomieszczeń i innych

Procesem, który pozwala na zmniejszenie liczby drobnoustrojów na danej powierzchni, nazywana jest dezynfekcja. Dezynfekcja kojarzy się przede wszystkim z odkażaniem. Nie należy jednak mylić tego terminu ze sterylizacją, która ma większy zasięg działania.

Eliminacja bakterii, grzybów i wirusów z różnych powierzchni

dezynfekcja warszawaChodzi o to, że dezynfekcja może zniszczyć tylko formy wegetatywne drobnoustrojów, czyli te, które pełnią aktualnie funkcje życiowe. Dezynfekcja nie jest w stanie zniszczyć form przetrwalnikowych. Istnieją bakterie, które tworzą własne przetrwalniki. Przetrwalnik to inaczej forma drobnoustroju, która jest w stanie przetrwać nawet bardzo trudne warunki – wysokie temperatury, mrozy i inne. Można zniszczyć przetrwalniki za pomocą sterylizacji np. w autoklawie. Niemniej jednak dezynfekcja warszawa jest bardzo ważna. Istnieją firmy, które na co dzień zajmują się odkażaniem różnych powierzchni. I tu kolejna różnica między dezynfekcją a antyseptyką. Dezynfekcja dotyczy tylko powierzchni nieożywionych. Jeśli chodzi o odkażanie skóry, części ciała, to mówimy tutaj o antyseptyce (korzysta się tu z różnych związków dezynfekcyjnych połączonych ze sobą). Ważne jest np. dezynfekowanie warzyw i owoców przed ich sprzedażą. Wiadomo, że takie produkty i tak należy umyć przed spożyciem, ale mimo wszystko dezynfekcja pełni tu bardzo ważną rolę. Poza tym dezynfekowane są pomieszczenia po zalaniach – na terenach, gdzie doszło do powodzi.

W środowisku wilgotnym rozwijają się nie tylko bakterie, ale przede wszystkim grzyby, które mogą być chorobotwórcze. Dezynfekcja dotyczy więc takich drobnoustrojów jak grzyby, bakterie i wirusy. Ze środków dezynfekcyjnych korzysta się też w pomieszczeniach sanitarnych. Konieczne jest regularne dezynfekowanie powierzchni w salach chorych, gabinetach lekarskich i nie tylko.