Truskawka i sekrety, które skrywa

Truskawki cieszą się niezwykłą popularnością. Nie ma wątpliwości, że jest to jeden z najsmaczniejszych owoców, którym możemy się rozkoszować latem. Jest to produkt, który najłatwiej jest dostać właśnie w takie upalne dni. Pierwsze owoce pojawiają się na przełomie maja i czerwca i cieszą nasze podniebienie co najmniej do połowy lipca, a czasami i dłużej.
Truskawka – dobrodziejstwo natury
Owoce te występują w wielu odmianach uprawnych. Różnią się między sobą barwą, kształtem, wielkością i smakiem. Oprócz walorów smakowych, truskawki to owoc bogaty w składniki odżywcze. Znajdziemy w nim cenne minerały i witaminy. Jest dużo lepszym źródłem witaminy C niż cytrusy. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B oraz A. Stanowią one cenne źródło żelaza, dlatego polecane są do spożywania przez osoby, które cierpią na anemię. Wapń i fosfor w nich zawarte wzmacniają kości, potas obniża ciśnienie krwi, mangan poprawia pamięć, a magnez koi nerwy. Oprócz tego charakteryzują się dużą zawartością związków biologicznie czynnych. Mają właściwości obniżania poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów. Przez niektórych uznawane są jako owoce wspomagające odchudzanie przez to, że zawierają pektyny, które ułatwiają pracę jelit, kwasy organiczne przyśpieszające przemianę materii, a także bromelinę, która przyśpiesza spalanie tłuszczu. Składają się z 90% wody przez co działają moczopędnie i oczyszczająco. Truskawki można wykorzystywać wszechstronnie. Możemy je jeść na surowo, zrobić z nich koktajl, dodać do ciasta, deseru, sałatki, zupy i przystawki.
Owoc ten świetnie nadaje się na przetwory. Ich minusem jest niestety to, że dość szybko się psują, fermentują i pleśnieją. Żeby cieszyć się ich smakiem najlepiej, więc przechowywać je w formie mrożonej. Zachowują wtedy cenne składniki, z których korzystać możemy zimą. Należą one do produktów uczulających i nie każdy może cieszyć się ich smakiem.