Zastosowanie oleju kokosowego

Zastosowanie oleju kokosowego

Bardzo znanym w kuchni i w kosmetyce jest olej kokosowy. Pozyskuje się go z miąższu kokosa. Uznawany jest za najzdrowszy olej. Posiada on liczne właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne. W naszym organizmie nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do produkcji energii. Dlatego polecany jest osobą, które się odchudzają.

Właściwości oleju kokosowego

olej kokosowyTłuszcz kokosowy ma formę stałą, jeżeli znajduje się w temperaturze pokojowej. Wygląda wówczas jak biały smalec, ale posiada widoczne słoje i ma bardzo przyjemny kokosowy zapach. W wyższej temperaturze staje się płynny.  Jest również bardzo odporny na procesy jełczenia. Olej kokosowy jest głównie wykorzystywany do bezpośredniej konsumpcji, gotowania oraz smażenia. Oprócz tego mas swoje zastosowanie w produkcji lodów, margaryny, tłuszczów kuchennych oraz świetnie sprawdza się jako zamiennik masła kakaowego. Tłuszcz ten ma przyjemny i charakterystyczny smak, który często przenika do przygotowywanych potraw. Składa się on w ponad 90 procentach z kwasów nasyconych. Ulegają one wolno degradacji podczas smażenia. Najzdrowszy jest ten tłoczony na zimno i nierafinowany. Należy unikać oleju kokosowego, który jest rafinowany, ponieważ produkuje się go w wysokich temperaturach i często dodaje się chemiczne rozpuszczalniki. Powoduje to, że olej traci swoje prozdrowotne właściwości. Oprócz zalet stosowania w kuchni, bardzo chętnie korzysta się z niego podczas produkcji różnych kosmetyków. Świetnie się w tym sprawdza i jest uznawany za uniwersalny składnik. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe sprawiają, że jest doskonałym kremem nawilżającym i wygładzającym.

Ten rodzaj oleju ma swoich zwolenników i przeciwników. Warto pamiętać, żeby w kuchni używać go z umiarem. Jego właściwości sprawiają, że jest doskonałym składnikiem, którego używa się w kosmetykach. Stosowanie ich poprawi wygląd skóry oraz włosów. Jego stosowanie może być również czynnikiem, który przyśpieszy nasz metabolizm oraz układ odpornościowy.